Dobry stomatolog Zabrze
ego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.
ego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.
edytuj kod i kilka faktów z Wikipedii
Nerw żuchwowy oddaje gałąź (n. zębodołowy dolny), która kieruje się ku dołowi, pomiędzy mięśniami skrzydłowymi w kierunku otworu żuchwy by w kanale żuchwy oddać gałązki zębodołowe tworzące splot zębowy, którego gałązki zębowe odżywiają zęby.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka
edytuj kod, krótka definicja z Wikipedii
Wraz z zębiną uznawana jest za wspólną jednostkę strukturalno-funkcjonalną, tzw. endodontium.
Osobny artykuł: Zęby stałe.
Tętniczki wnikające do miazgi dzielą się dalej na naczynia przedwłosowate a następnie na naczynia włosowate. Tworzą one splot w okolicy odontoblastów.
W miazdze pomiędzy naczyniami znajdują się anastomozy (tętniczo-tętnicze, tętniczo-żylne i żylno-żylne) mające znaczenie dla utrzymania równomiernego odżywienia tkanki, w przypadku gdy dojdzie do zaczopowania jednego z głównych naczyń.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka